Empress (full porselen diş) nedir?

Metal alt yapı kullanılmadan, basınç altında sıkıştırılmış kristal yapılı seramik çekirdek üzerine cam seramik pişirilerek elde edilen, dayanıklılığı arttırılmış porselendir. Tamamı seramikten oluşur. Full porselen dişler de denilebilir.

Empress diş kaplamaları neden ve nasıl daha doğal görünür?

Metal alt yapı bulunmaması ve full seramik içerikli olması doğal dişlerin şeffaflığını, ışığı yansıtma ve geçirme özelliklerini taklit eder. Yapıştırıcıların da empress ve diş dokusuna uyumu, malzemelerin bukalemun etkisi istenen ideal rengi ve şeffaflığı sağlar. Doğal dişlerinizin tüm karakteristik özellikleri empress diş kaplamalarına aktarılabilir. Böylelikle doğal diş estetiği yakalanmış olur.

Empress’ i hangi dişlere yaptırabilirim?

Estetiğin önem kazandığı ön bölge kesici, küçük azı dişleri ve bu bölgedeki tek diş eksikliklerinde empress diş kaplamaları yapılır.

Empress hangi dişlere yapılmaz?

Çiğneme kuvvetlerinin ve yan kuvvetlerin arttığı arka bölge dişleri olan büyük azılarda, yan yana birden fazla diş eksikliğinin bulunduğu ön ve arka bölge restorasyonlarda empress diş kaplamaları tercih edilmez. Bu durumlarda estetik ve daha yüksek dirence sahip zirkonyum diş kaplamaları ilk tercihtir.

Hangi durumlarda empress yapılır?

Antibiyotik, fluor kullanımına ve yaşa bağlı renklenmelerde,
Beyazlatma ile sonuç alınamayan kanal tedavili dişlerde,
Doğumsal doku, şekil bozukluğu bulunan dişlerde,
Pozisyon bozukluğu bulunan dişlerde,
Aralık diş dizilimlerinde,
Zamanla fiziksel ve kimyasal olarak aşınmış dişlerde,
Çoklu restorasyon gerekliliği ve gülüş tasarımında empress yapılabilir.

Empress porselen dişlerin uygulama aşamaları nelerdir?

Öncelikle hastanın yüz ve ağız içi fotoğrafları arşivlenir. Dişlerin ölçüsü alınır ve hastaya uygun gülüş tasarımı elde edilir. “Mock up” olarak adlandırılan yöntemle tedavi sonrası görünüm demo edilir. Böylelikle hastanın beklentileri de göz önünde bulundurularak gülüş tasarımı ideal formuna kavuşur.

Onaylanan gülüş tasarımı uygulamak üzere dişler lokal anestezi altında ~2mm aşındırılır ve son ölçü alınıp hastadan elde edilen veriler laboratuvar gönderilir, aynı seansta “mock up”tan faydalanarak hastaya kendi diş renginde geçici restorasyonlar hazırlanıp geçici olarak yapıştırılır; böylelikle hassasiyet riski elimine edilir ve hasta sosyal hayatına devam eder.

Laboratuvar gelen empressler’in uyumu kontrol edilir, hastanın onayı alındığında kalıcı olarak yapıştırılır.

Empressler yapılırken dişsiz mi dolaşacağım?

Hekiminizin hazırlayacağı geçici dişlerle hiç bir aşamada dişsiz kalmayacaksınız. Diş eksikliğiniz olsa dahi, empresslerinizi beklerken bu geçici dişler sayesinde diş eksikliğinizden kurtulacaksınız.

Seanslar uzun sürer mi?

45 dakikalık seanslar yeterli olacaktır.

Yapıştırıldıktan sonra hemen yiyip içebilir miyim?

Empress dişleriniz kalıcı olarak yapıştırıldıktan sonra rahatlıkla yiyip içebilirsiniz.

Soğuk sıcak hassasiyeti yapar mı?

Empress’in ısı farkıyla genleşme katsayısı dişin kine yakındır. Empress’in dişle uyumunun iyi olması ve kullanılan yapıştırıcının ağız ortamında çözünmemesi açıkta diş dokusu kalmamasını sağlar; böylelikle soğuk sıcak hassasiyeti gelişmez.

Bakımını nasıl yapmalıyım?

Günlük oral hijyen sağlama prosedürlerinizden farklı ekstra bir işlem gerekmemektedir. Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, köprü varsa buna uygun diş ipi seçimiyle doğal dişlerinizin ömrü uzadığı gibi empresslerinizin de ömrü uzayacaktır.

Zamanla diş etim çekilir mi?

Empress diş kaplamalarına bağlı bir diş eti çekilmesi oluşmayacaktır. Cilalı yüzey özelliği ve kenar uyumunun mükemmelliği plak birikimini zorlaştırdığı gibi diş etiyle de biyolojik uyum içerisindedir.

Zamanla dişten ayrılır mı, aralık oluşur mu?

Kesinlikle oluşmaz. Yapıştırıcı sistem sayesinde dişle sıkı bir bağlantı içerisindedir. Bu yapıştırıcı zamanla erimez, kaybolmaz. Metal destekli porselenlerde zamanla oluşan bu sorun empress porselenlerde söz konusu değildir.

Dişim empress kaplamalarının altından çürür mü?

Empress’in dişe birebir oturması ve yapıştırıcının çözünmemesi, empress altında kalan diş dokusunu plaktan korur. Dişiniz empress altında çürümez.

Empress düşer mi? Kırılır mı?

Kalıcı yapıştırılan bir empress’in kendiliğinden düşmesi ya da istenerek tek parça halinde çıkarılması mümkün değildir.

Güçlendirilmiş yapıları nedeniyle kırılmazlar; ancak doğal dişleri için tehlike oluşturabilecek her darbe empressler için de tehlike arz eder.

Zamanla rengi, şekli değişir mi?

Renk ve şekli tüm özelliklerini korur.

Koku yapar mı?

Empress cilalı yüzeyiyle plak birikimine sebep olmayıp, diş etiyle uyumlu olmasıyla kokmayan bir malzemedir.

Ağız içi dokularla uyumu nasıl?

Tüm yumuşak ve sert dokularla uyum içerisindedir, pürüzsüzdür, biyolojik olarak uyumludur.

Bazı metallere alerjim var, empress alerji yapar mı ?

Kıymetsiz metal alaşımları bireylerde alerjik reaksiyona sebep olurken, full porselen olan empress her hangi bir reaksiyona sebep olmaz.

Eski kaplamalarım, köprülerim diş etimde siyah gölgeler oluşturuyor, empress’in bu konuda avantajı var mı?

Metal alt yapılı porselenlerde diş etinde metal yansıması söz konusudur; ancak empressler tamamen diş rengindedir. Diş etinizin sağlıklı pembe rengiyle uyum içerisindedir.

Eski kaplamalarım, köprülerim beyaz ancak mat duruyor, empressle daha doğal bir görüntü mümkün mü?

Empressler ve altında kullanılan yapıştırıcılar ışığı geçirme özellikleriyle doğal dişleri taklit edeceklerdir. İstediğiniz doğal gülüş empresslerle mümkün.

Tek dişim de şekil bozukluğu, konum bozukluğu var, empress yapılırsa fark edilir mi?

Ön bölgede böyle bir vakada empress, kullanılabilecek en ideal malzemedir. Simetriğinde ki dişin yüzey özellikleri, formu birebir işlenebilir ve yapılan boyama tekniğinde renk uyumu sağlanır. istenirse doğal dişin yüzeyinde bulunan çatlaklar, beyaz lekelenmeler gibi karakteristik özellikler de empresse yansıtılır.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Yaşla birlikte aşınmalarla diş boyu kısalır, şeffaflığı azalır, rengi koyulaşır ve estetik canlılığını yitirir. Görünen diş miktarının azalması dudakların kontürünü ve gülüşünüzü etkiler. Hastaya ideal gülüş tasarımı belirlenerek hazırlanan empresslerle dişler istenilen boyuta, forma ve renge getirilir.

Empress mi? Zirkonyum mu?

Her ikisi de metal alt yapı içermeyen güçlendirilmiş özel porselenler olmalarıyla mükemmel estetik ve biyolojik uyum sağlar. Üstün ışık geçirgenliği ve doğal görünümü nedeniyle empressler ön bölgede kullanılırken , estetik ve yüksek direnç taleplerinin bulunduğu durumlarda zirkonyumlar tercih edilir.