Burun Estetiği (Rhinoplasti)

Burnu şekillendirmeye yönelik yapılan estetik burun ameliyatına rinoplasti denir. Estetik burun operasyonu ile burun ucu yeniden şekillendirilebilir, burun büyüklüğü arttırılıp, azaltılabilir, burun delikleri küçültülebilir, burnun dudakla ve alınla oluşturduğu açılar üzerinde oynama yapılabilir.

Burun estetiği, burundan nefes alma problemleri olduğu durumlarda, mutlaka septoplasti, konka rezeksiyonu gibi nefes alma problemlerini çözmeye yönelik girişimler ile birlikte yapılmalıdır.

Burun Estetiğinde Planlama

Estetik burun ameliyatlarında burun estetiği kadar, fonksiyonel önemi de göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Bu yüzden başarılı bir burun estetiği ameliyatı sonucu, burun yüz ile uyumlu olmalı, burun yapısındaki değişiklikler aşırıya kaçmamalı, doğal bir burun görüntüsü sağlamalı ve aynı zamanda nefes almayı da rahatlatmalıdır. Burun estetiği operasyonlarının başarısı, kişinin burnu ile ilgili şikayetlerini ve beklentilerini doktoruna doğru bir şekilde ifade etmesine bağlıdır. Bu yüzden burun estetiği operasyonu ile ilgili beklentilerinizi ve burnunuza ait sorunları karşılıklı konuşun, sizin tarifiniz ve beklentiniz, yapılacak burun ameliyatının planlanması konusunda yolu çizecektir. Gerçek ötesi ya da mükemmeliyeti hedef alan beklentilerin, kişide hayal kırıklığı oluşturması muhtemeldir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatından sonra mükemmel bir görünüm değil de, daha iyi ve uyumlu bir görünüm beklentisi içinde olan kişiler yapılan ameliyattan memnun kalırlar.Yüzün tam merkezinde olan burun, yüz güzelliğini en çok etkileyen yapıların başında gelir. Yüz yüze yapılan görüşmelere de bakışların odaklandığı noktada yer alır. Burun güzelliği yüz güzelliğine fazladan bir değer katarken, burundaki şekil bozuklukları da bir o kadar rahatsızlık verir. Bu nedenle günümüzde burun estetiği ameliyatlarının da önemi her geçen gün artıyor.

Burun estetiği ameliyatı hangi yöntemlerle yapılır?

Burun estetiği açık ve kapalı olmak üzere 2 şekilde yapılıt. Kapalı yöntemde tüm kesiler burun içinden yapılmaktadır.Açık yöntemde ise burun ucu tabanından da küçük bir kesi daha açılarak işlem yapılmaktadır.

Ameliyat genel anestezi altında yapılır, ortalama 2-2,5 saat sürer. Hastane kalış süresi genellikle 1 gündür.

Burun estetiği sonrası iyileşme süreci nasıldır?

İyileşme süreci, ameliyat sonrası ilk gün yüze soğuk uygulama ve basit ağrı kesici ilaçlar hastayı rahatlatır.Hasta 1 gece hastanede kalıp ertesi gün eve döner. Ameliyattan 2-3 gün sonra en fazla olmak üzere hafif bir ödem (şişlik) ve morluk oluşabilir ki,bu da sonraki günlerde hızla geriler.

Burun estetiği sonrası süreç nedir?

Ameliyattan ortalama 5.-7. gün sonra burun üzerindeki plastik atel ve bantlar çıkarılır. Ameliyattan yaklaşık 5-7 gün sonra normal hayata geri döner,yolculuk yapabilir ve işinize başlayabilirsiniz. 10-15.günlerde yürüyüş şeklinde sizi fazla yormayacak aktiviteler yapmanızda fayda vardır.Ancak,tempolu egzersiz ve yüzmeye başlama zamanı ameliyat sonrası 3.ya da 4.hafta olmalıdır. Gözlük kullanımı ortalama 1.ayda hafif çerçeveli bir gözlükle başlanabilir.(Lens kullanan hastalar,ameliyat sonrası 2-3.gün lenslerini kullanmaya başlayabiliyorlar.) Burnunuza travma alabileceğiniz sporlara ve dalmaya 2.aydan önce başlamamalısınız. Burun şeklinin tam olarak oturması ortalama 3-6 ay olacaktır.