Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

By pass kısa yolu kullanmak anlamına gelir. Gastrik Bypass genel cerrahide mideden barsaklara geçiş yolu oluşturulması anlamına gelir. Mide çıkısını tıkayan çeşitli hastalıklarda uygulanan bşir yöntemdir. Obezite cerrahisinde kullanılan anlamıyla ise Gastrik Bypass Midenin büyük kısmının devre dışı bırakıldığı, alınan gıdanın da bağırsakların neredeyse sadece yarısını kullanılarak sindirilmesini sağlayan bir cerrahi yöntemdir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanır?

Obezite hastası olup kilo veremeyen veya fazla kiloyla beraber kiloya bağlı insülin direnci, eklem rahatsızlığı benzeri şikayetleri olan hastalara uygulanabilir. Bundan beş yıl öncesine kadar en sık uygulanan cerrahi yöntem idi. Ancak tüp midenin daha popüler olması ile uygulanma sıklığı azaldı. Artık tüp mideden sonra tekrar kilo alan hastalarda ikinci ameliyat (revizyon ameliyatı) olarak uygulanmaktadır. Yine revizyon ameliyatı olarak daha önce tüp mide, mide bandı, mide katlama, veya vertikal gastroplasti yapılan hastaların tamamına uygulanabilir. Yine bu işlemlerin tamamı laparoskopik olarak (kapalı) yöntemle yapılabilir.

Şeker Hastalığı, Astım, Tansiyon Gibi Hastalıklar Gastrik Bypass Ameliyatına Engel Olur Mu?

Tam tersine bunlar obezitenin neden olduğu ve daha da şiddetlendirdiği hastalıklardı. Bu hastalıklar ameliyat için engel değil bir nedendir.

Mide Bypass ameliyat tipinde kombine bir cerrahi uygulanmaktadır. Hem midenin hacmi küçültülmekte, hemde alınan gıdaların emilimi engellenmektedir. Yaklaşık bir kibrit kutusu kadar mide oluşturulmakta ve ince bağırsakların yaklaşık 150 cm lik kısmı kullanım dışı bırakılmaktadır.

Kibrit kutusu haline getirilen mideye jejunal bir ans bağlanarak gıdaların geçişi sağlanmaktadır. Gıdaların sindirilmesi için gerekli olan safra ve pankreas enzimlerinin besinlerle ince barsağın orta kısmında karşılaşması ve de 150 cm’lik ince barsak kısmından gıda geçmediği için besinlerin emilmesi kısıtlanmaktadır.

Midenin kalan kısmıda karın içinden bırakılmakta fakat bu bölgeden gıda geçişi olmamaktadır.