Yüz Germe Ameliyatı

Estetikte cerrahi dışı işlemler oldukça yaygınlaştı. Botoks, dolgu, radiofrekans ve lazer enerjisi ile çalışan cihazlar bir çok merkezde insanların hizmetinde. Bu yöntemlerin başarısıyla 50’li yaşlara dek idare etmek mümkün. Hatta bazı yüz tiplerinde belki daha da uzun süre bu işlemleri aralıklı dönemlerde yaparak daha genç görünebilirz. Fakat 50 yaş sonrası çoğu kişinin yüzünde belirgin diğer işlemler ile çözülemeyecek sakmalar oluşmaya başlar. Bu aşamada yüz germe yapılması elzem hale gelir. Özellikle çene çizgisinin ve boyun bölgesindeki derideki düzensizlikler, kulak önündeki deri kıvrımları oldukça rahatsız edicidir.

Yüz germe ameliyatında ne yapılır?

Yüz germe ameliyatı sırasında yaptığımız işlemi basitçe tarif edersek; yüzümüzün kas, yağ ve sinir dokusunu oluşturan Smass denilen yapı asılarak yüzdeki sarkma düzeltilir ve bolluk oluşturan deri de uygun ölçüde alınır. Aynı anda alt ve üst göz kapağında oluşan yaşlılık belirtileri de düzeltilebilir. Bu bölgeden deri alımı ve yer değiştirmiş yağların uygun yere taşınması ve fazla olanların alınması yapılır. Ayrıca 60’lı yaşlardan sonra boyun bölgesinde sarkma oluşur. Yine yüz germe ameliyatı sırasında boyun kası da bir iç korse giymişcesine toplanabilir. Sarkan deri uygun ölçüde uzaklaştırılabilir. Kilosu fazla olan hastalarda boyundan yağ alınması da gerekebilir.

Kulak üzeri saçlı deriden başlayıp kulak önünden aşağı uzayarak kulak arkasından kulak arkası saçlı deriye dek devam cerrahi kesi ile yüz derisi kaldırılır. Yüzde sarkma oluşturan yüz kaslarını içeren yumuşak doku özel dikişler ile asılır. Derinin fazlalık yapan kısmı uzaklaştırılır.  Böylelikle şakak, yanak ve çene bölgesindeki deri bollukları ortadan kalkar. Ağız kenarındaki gülme çizgilerin derinliği azalır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Yüz germe esnasında göz kapağı estetiği ve boyun germe de yapılabilir.  Bu nedenle ameliyat süresi 4 ile 7 saat arasında değişebilir.

Yüz germe ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyattan 1 gün sonra kulak arkasından alandaki sıvıların toplanmasını önlemek üzere konulan dren alınır. Ameliyat sonrası buz uygulaması iyileşme sürecini hızlandırır. Ameliyatı 2. günü taburcu olunur. Taburcu olurken giymek üzere bir güneş gözlüğü getirilebilir. 1 haftada yüz ve göz kapaklarındaki dikişler alınır. 10. günde saç içindeki metal dikişler alınır. Ameliyattan 2 gün sonra banyo yapılabilir. Yüzde yaklaşık birkaç hafta içinde düzelen bir hissizlik olması normaldir. Makyaj yaparken, saçlarınızı tararken kibar hareketler kullanın. En azından iki hafta seks ve ağır ev işleri gibi ağır egzersizlerden kaçınmalı, birkaç ay için alkol, buhar banyosu ve sauna gibi aktivitelerden uzak durulmalıdır. Güneş koruyucu kremlerin 6 aya dek düzenli olarak kullanılması gerekir. Şişlik ve morluklar 3 haftada ortadan kalkar. Genellikle 2. haftada işe dönüş yapılabilir.

Yüz germe ameliyatı etkinliğini arttırmak için başka neler yapılabilir?

Göz çevresi ve alına yapılacak Botox ile bakışlar canlandırılabilir. Ameliyattan 3 hafta sonra başlayacak 4-6 seanslık kimyasal peeling ve yüz mezoterapisi ile yüz derisi canlandırılabilir. Ağız çevresi ve dudaklara yapılan dolgu işlemi ile ağız çevresi çizgiler azaltılabilir. Mini yüz germe nedir?

Yapılan cerrahi kesi eğer sadece kulak önünde yapılırsa ve germe işlemi azaltılırsa buna mini yüz germe ameliyatı diyoruz. Bu ameliyatın avantajı yapılan izi azaltmak ve daha küçük bir ameliyat yaparak iyileşmeyi hızlandırmaktır. Bu girişim 40 ile 50 yaş arası çene bölgesinde deri bolluğu fazla olamayan hastalarda tercih edilir. Ama artık endoskopik orta yüz cerrahi ameliyatları ile bu işleme olan gereksinim de azalmıştır.

Mini yüz germe ameliyatı nedir?

Yapılan cerrahi kesi eğer sadece kulak önünde yapılırsa ve germe işlemi azaltılırsa buna mini yüz germe ameliyatı diyoruz. Bu ameliyatın avantajı yapılan izi azaltmak ve daha küçük bir ameliyat yaparak iyileşmeyi hızlandırmaktır. Bu girişim 40 ile 50 yaş arası çene bölgesinde deri bolluğu fazla olamayan hastalarda tercih edilir. Ama artık endoskopik orta yüz cerrahi ameliyatları ile bu işleme olan gereksinim de azalmıştır.

Ameliyatsız Yüz Germe

Cerrahi işlem yapılmadan kırışıklık ve sarkma gideren yöntemlerdir.

1- Lazerlift ile Yüz Germe
2- Mikro Fokuslu Ultrason ile Yüz Germe
3- Fraksiyonel Radyofrekans ile Yüz Germe
4- Dolgu İle Yüz Germe
5- İple Yüz Germe

En popüler ve en etkili ameliyatsız yüz germe operasyonları arasında yukarıdaki 5 yöntem bulunuyor.

Lazerlift ile yüz germe işlemi ortalama 2-4 seans uygulanan ve etkisi 1-1.5 sene süren bir işlemdir. Kollajen dokusunun lazerlift ile 50-60 derecede ısıtılması ve sarkan dokuların ısınma sonucu kısalarak elastikiyet kazanmasıdır.

Mikro fokuslu ultrason ile yüz germe, ses dalgaları ile yapılan yüz germe işlemidir. Yanak, çene ve gıdıda yüz güldüren sonuçlar verir. Tek seans uygulanmakta olup etkisi 1-1.5 yıl devam eder.

Fraksiyonel radyofrekans ile yüz germe, Mikro iğneli radyofrekans yöntemi olan bu yöntemde mikro iğneler gözenekleri küçültürken radyofrekans etkisi de cildi gerer. 3-5 hafta ara ile ortalama 3 seans uygulanır.

Dolgu ile yüz germede zamanla eriyen ve kaybolan yağ ve kemik dokusunun yerinde oluşan çökmeler dolgu uygulaması ile düzeltilir. Yanak ve göz altı çukurları dolgu uygulaması sonrası lifting etkisi ile çok daha genç ve pürüzsüz görünür.

İple yüz germe ise vücuttan zamanla eriyip atılan iplerle cildin gerilmesi işlemidir. Alt çene ve büyük gıdı sorunlarında etkilidir.